Wednesday, June 29, 2011

Israk dan Mikraj 1432 Hijrah : Suatu Kisah Islam Bersejarah

Tanggal 27 Rejab tahun kesebelas selepas kenabian Rasulullah S.A.W. dan 2 tahun sebelum berlakunya hijrah Nabi S.A.W. ke Madinah Munawwarah, telah berlaku suatu peristiwa yang sangat penting dalam sejarah Islam iaitu peristiwa Isra' dan Mikraj di mana ia merupakan satu bukti tentang kebesaran, kekuasaan dan kehebatan Allah Subhanahu wa Ta'ala. Renungilah firman Allah dalam ayat 1 surah al-Isra' yang bermaksud :

"Maha suci Allah yang memperjalankan hambaNya pada suatu malam dari masjidil Haram ke masjid al-Aqsa yang telah Kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda (kebesaran) Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat"


Isra' membawa pengertian perjalanan Nabi Muhammad S.A.W. pada malam hari dengan menaiki Burak bermula dari masjid al-Haram di Mekah ke masjid al-Aqsa di Baitul Maqdis. Manakala Mikraj membawa maksud naiknya Nabi Muhammad S.A.W. ke langit dari masjid al-Aqsa ke Sidratul Muntaha. Peristiwa Isra' dan Mikraj adalah suatu kejadian di mana kedua-duanya berlaku dalam satu malam dan dalam keadaan baginda S.A.W. sedar sepenuhnya. Ia juga berlaku pada jasad atau tubuh dan roh Nabi S.A.W. bukannya roh sahaja, walaupun terdapat perbezaan pendapat antara para ulama'.

I've been translated this whole day. Not much and hopefully not less. One of the most valuable event in Islamic history..

p/s:
dunia pun dunia jugak abe abe dan adik kakok..mano pun kito pijok, langit mano pun kito junjung..ado satu bendo hok kito keno ingat sokmo sokmo...
"Islam is the best way in life"No comments:

Post a Comment